In april en mei organiseren we voor crisisfunctionarissen rijvaardigheidstrainingen op het trainingscircuit in Zandvoort. “Hier heb ik veel aan tijdens werk en ook privé pluk ik er de vruchten van”, aldus een enthousiaste deelnemer.

De baantrainingen zijn onderdeel van een uitgebreid rijopleidings- en trainingsprogramma. Hierin leren deelnemers hoe ze met een voorrangsvoertuig in alle weers- en verkeersomstandigheden veilig en snel door het verkeer kunnen bewegen.

Voorrangsvoertuig

GHOR crisisfunctionarissen die bij een grootschalig incident de geneeskundige hulpverlening coördineren, staan 24 uur per dag paraat. Bij een oproep moeten ze snel naar de plaats van het incident of naar de plek waar de overleggen met crisispartners plaatsvinden. Afhankelijk van de vereiste spoed, mogen ze als voorrangsvoertuig met zwaailichten en/of sirene rijden.

Veiligheid voorop

Dat moet natuurlijk veilig gebeuren. Om een voorrangsvoertuig te mogen besturen, moeten crisisfunctionarissen eerst de rijopleiding optische en geluidssignalen volgen. Om bevoegd te blijven, trainen ze regelmatig hun rijvaardigheid. Meestal op de openbare weg, begeleid door een speciaal bevoegde instructeur.

Baantraining

Eens in de twee jaar volgen de crisisfunctionarissen ook een baantraining. Dit jaar dus in Zandvoort. Verspreid over acht dagen volgen in totaal 43 crisisfunctionarissen van zowel GHOR Hollands Midden als Haaglanden een baantraining.

Voordelen

Voordeel van trainen op een baan is dat deelnemers diverse rijonderdelen veilig kunnen oefenen in een gecontroleerde omgeving. Denk aan voertuigcontrole, een noodstop maken en bocht- en sliptechnieken. Bovendien kunnen ze oefenen met snel en veilig rijden op een glad wegdek. “Het is niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar het blijft ook heel leerzaam”, zegt een van de deelnemers. Een ander: “Het is goed om echt te ervaren wat je wel en juist niet moet doen in verschillende situaties waarin je terecht kunt komen.”

Share This