16-04-2024

Een groep Officieren van Dienst Geneeskundig (OvDG) van GHOR Hollands Midden volgde vorige week de CBRN-bijscholing van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). De bijscholing vond plaats op een kazerne in Vugt, de thuisbasis van de CBRN-respons eenheid van defensie.

“Het was superleuk en heel leerzaam”, vertelt deelnemer Steven Hofman. CBRN staat voor chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen. Bij een grootschalig incident coördineren Officieren van Dienst Geneeskundig de geneeskundige hulpverlening ter plaatse. Dan is het belangrijk om CBRN-incidenten vroegtijdig te herkennen, de benodigde veiligheidsmaatregelen te nemen en de juiste specialisten te betrekken.

Denken als een terrorist

Tijdens de tweedaagse bijscholing leerden de OvDG-en onder andere ‘denken als een terrorist’ en kregen ze een kijkje in een laboratorium. Defensie showde een speciaal inzetvoertuig, voorzien van de nieuwste technieken om CBRN-stoffen te detecteren. Dit was de laatste groep OvDG-en van GHOR Hollands Midden die de bijscholing volgde. “De ontwikkelingen op het gebied van CBRN gaan snel, daarom goed dat we allemaal weer helemaal op de hoogte zijn van de nieuwste stand van zaken, technieken en protocollen.”

Share This