5 december: Dag met de crisisfunctionarissen GHOR Hollands Midden

  1. Home
  2. Nieuws
  3. 5 december: Dag met de crisisfunctionarissen GHOR Hollands Midden

Twee keer per jaar komen de crisisfunctionarissen van de GHOR samen. Niet om gezamenlijk een crisis aan te pakken, maar om elkaar te ontmoeten. Afgelopen 5 december was het weer zo ver. De dag werd geopend door Burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn. De komende jaren heeft zij onder andere de GHOR in haar portefeuille. Bevlogen en inspirerend vertelde zij over haar stad en haar visie op crisisbestrijding. Wij zijn als GHOR erg blij met een portefeuillehouder met zo veel bestuurlijk kennis en ervaring.

Leren kennen, samenwerken en inzicht

Dit keer lag de focus van de bijeenkomst op elkaar (leren) kennen, samenwerking, bewustwording van elkaar​s afhankelijkheid tijdens een crisis en inzicht in elkaars communicatiestijlen. Dit is belangrijk voor de GHOR omdat we in ons dagelijks werk elkaar niet altijd automatisch tegen komen. Onze OvDG’en zitten veelal op de ambulance, waarbij onze ACGZ’en, HINen en HONen op het GHOR Bureau werken. De ODPG’en zijn werkzaam bij de GGD. Maar allen vallen we onder HECHT en staan we samen aan de lat als er een crisis is. Ook gingen we allemaal op de foto in het nieuwe GHOR uniform.

 

Out of the box

Het Netwerkcentrum begeleidde ons in een aantal werkvormen waarbij we onder druk, hetzij hele andere dan we gewend zijn, door samenwerking en goede communicatie onszelf moesten redden. Eén groep probeerde als inbrekers te ontsnappen uit een kasteel dat omsingeld

was door bewakers. Een andere groep speelde ’30 seconds’ waarbij crisistermen aan elkaar omschreven moesten worden. En de derde groep had te maken met een logische puzzel die ze moest ontrafelen door informatie op de juiste manier te combineren. Soms in opperste concentratie, soms met het zweet op de rug, maar ook vooral met bulderende lachsalvo’s werden de spellen gespeeld.

 

Crisisfunctionarissen aan de slag met oefening

Nut en noodzaak inzetformulier

Daarna doken we gezamenlijk in een analyse van ons inzetformulier. Met een kritische blik keken we naar ons eigen gedrag en naar de nut en noodzaak van de inhoud van dit formulier. Is het handig dat deze in een app staat? Halen we de informatie eruit die we nodig hebben voor evaluatie, zowel multi als mono. Leren we er zelf van? Met als doel onszelf en onze processen steeds weer te verbeteren of te actualiseren.

En als kers op de taart werden we verblijd met een bezoek van Sinterklaas. Enkelen van ons waren uitverkoren en mochten even naast Sinterklaas komen zitten voor een kort woordje van de Goedheiligman.

We kijken terug op een geslaagde teamdag waar we elkaar weer beter leerden kennen, waar we met elkaar hebben gelachen en ook zeker weer veel hebben geleerd van en met elkaar.

Share This