Evenementen tijdens corona

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Evenementen tijdens corona

Vanaf half maart dit jaar mogen er geen evenementen meer worden georganiseerd. ‘3 Oktober, Leidens Ontzet’ is een dag waar iedere Leidenaar elk jaar naar uitkijkt. Dit jaar was het stil op 3 oktober in Leiden.

Geen kermis in de stad, geen warenmarkt, geen activiteiten georganiseerd door de 3 oktober vereniging. De horeca was ‘gewoon open’, zonder DJ, band of artiest op het terras.

Voorbereiding

Claire Verhaar, adviseur risicobeheersing voor GHOR Hollands Midden: “Geen 3 Oktober-viering betekende niet dat we in de voorbereiding het rustiger hebben gehad dan andere jaren. De burgemeester en de horeca wilden 3 oktober als een gewone zaterdag. Maar wat als er toch mensen naar Leiden zouden komen in de hoop dat er toch iets georganiseerd zou worden. Wat als het druk zou zijn in de stad, mensen nergens naar toe konden om feest te vieren, dan lopen ze op straat of komen samen in de parken en dat wilden we niet. Ik heb wel gezegd: ik ben nog nooit zo druk geweest met iets dat niet doorgaat.”

Monitoring

De gemeente Leiden heeft samen met de politie, brandweer en GHOR Leidens Ontzet net zo voorbereid als andere jaren, alleen dit jaar was er geen feest om te vieren. Een veiligheidsteam was actief op 2 en 3 oktober, waaraan de Officier van Dienst Geneeskundig namens GHOR een bijdrage heeft geleverd. Continue is gemonitord hoe de situatie in de stad was en of het nodig was in te grijpen.

Ook de Regionale Ambulance Voorziening en de Meldkamer Ambulancezorg waren voorbereid op een druk weekend. Zij konden de inzet op 2 en 3 oktober dan ook goed aan. Het weekeind van 2 en 3 oktober is een van de rustigste weekeinden in 2020 geweest, gelukkig maar.

Sinterklaas

Ook de voorbereiding op de intocht van Sinterklaas is dit jaar anders gegaan. Claire: “Lang was onduidelijk of er iets georganiseerd zou kunnen worden. Organisatoren hebben diverse leuke ideeën aan de gemeente en de hulpdiensten voorgelegd: meet en greet, drive by Sinterklaas, huis van Sinterklaas etc. maar helaas gooide Corona ook hiervoor roet in de plannen. Volgens de noodverordening mochten er geen evenementen georganiseerd worden en al deze initiatieven vallen onder de noemer evenement (vermaak voor het publiek). Gelukkig kunnen we tegenwoordig digitaal ook deze doelgroep goed bereiken. Zo heeft er in verschillende gemeenten langs de digitale weg toch een intocht plaatsgevonden. Hulde aan de creativiteit van de organisatoren! Persoonlijk hoop ik volgend jaar weer de gebruikelijke intochten te kunnen adviseren.”

Nieuwsbrief

Share This