Operationele functionarissen bezoeken HSL-tunnel

Op twee zaterdagen in juni hebben operationele functionarissen van Veiligheidsregio Hollands Midden de HSL-tunnel bezocht. Op deze manier kregen, leidinggevenden van de hulpverlening de gelegenheid zich een beeld te vormen van de omvang van de tunnelgebouwen en van de fysieke beperkingen en mogelijkheden voor de aanpak van een groot incident in de HSL-tunnel.

Goed beeld
Vier Officieren van Dienst Geneeskundig (OvDG’en), twee Algemeen Commandanten Geneeskundige Zorg en een Hoofd Informatie Geneeskundige Zorg hebben op een zaterdag in juni (17 of 24) de HSL-tunnel bezocht. Samen met, vooral operationele, leidinggevenden van brandweer, gemeenten en politie kregen zij een indruk van de bereikbaarheid, de opstelplaatsen, de beschikbare reddingmaterialen, de vluchtroutes, de afstanden die moeten worden afgelegd en de heersende temperaturen. Het meeste indruk maakte de geluids- en windproductie van de enorme ventilatoren die worden gebruikt om rook af te voeren. Met deze beeldvorming gaan de operationele plannen ook meer ‘leven’. De unieke mogelijkheid om de HSL-tunnel te bezoeken wordt hooguit één keer per jaar geboden, omdat het treinverkeer moet worden stilgelegd. De bezoeken gaan in combinatie met onderhoudswerkzaamheden aan de HSL-tunnel. De meeste Officieren hebben in de afgelopen jaren een bezoek gebracht aan de tunnel.

Nuttig bezoek
Steven Hofman heeft als OvDG de HSL-tunnel bezocht: “Het was een nuttig bezoek waarbij ik een duidelijk beeld heb gekregen van de situatie ter plaatse. Het opvallendste vond ik de afzuiginstallatie. Die werd tijdens onze aanwezigheid aangezet en produceerde een geluidsniveau van 100 Decibel. De afzuiginstallatie is een noodzakelijk hulpmiddel om de rook snel te kunnen afvoeren, het maakt het wel vrijwel onmogelijk om met elkaar te communiceren. Verder zijn er veel trappen die genomen moeten worden door de passagiers. De procedures voor het langs transport besproken. Ook hebben we de bereikbaarheid van het C2000 netwerk zelf kunnen testen, dat werkt prima.”

Dit bericht was geplaatst inNieuws. Bookmark the en reacti. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.