GHOR Hollands Midden betrokken bij ZiROP-oefening Alrijne

Op 22 juni 2017 heeft in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp een grote realistische oefening van het ZiekenhuisRampenOpvangPlan (ZiROP), genaamd EASTPAK 2017 plaatsgevonden. Medewerkers van GHOR Hollands Midden waren hierbij betrokken als waarnemer, in de responsecel en als Hoofd Informatie geneeskundige zorg.

Grootschalig
Aan de oefening deden ongeveer 250 medewerkers van Alrijne van de verschillende afdelingen mee. Deze medewerkers werden geconfronteerd met lotusslachtoffers met letsel. Ook kregen zij te maken met verschillende problemen en dillema’s, aangereikt vanuit een responsecel. Een responscel biedt het tegenspel tijdens een oefening. Naast de Spoedeisende Hulp, operatiekamers en de Intensieve Care was ook het Crisisteam actief. Tijdens de oefening is de reguliere zorg op de afdelingen op geen enkele manier in het gedrang gekomen.

Scenario
Het scenario was een grote explosie met brand in de stadsgehoorzaal in Leiden waar vanwege het filmfestival ongeveer 500 mensen aanwezig waren. In totaal kreeg het ziekenhuis 9 zwaargewonden en 28 licht gewonden te verwerken. Daarnaast kwamen 2 CBRN (Chemisch, Biologisch Radioactief, Nucleair) slachtoffers het ziekenhuis binnen en werden 12 verwanten van slachtoffers opgevangen.

Betrokkenheid GHOR
Vanuit GHOR was een waarnemer aanwezig en zat één persoon in de Responsecel. Tevens beoefende het Alrijne het slachtofferregistratiesysteem waardoor bij de GHOR een Hoofd Informatie aanwezig was om de slachtofferlijsten digitaal in ontvangst te nemen. Het ziekenhuis kan terug kijken op een geslaagde oefening waarbij er veel goed ging. De verbeterpunten worden mee genomen in het ZIROP en volgende oefeningen.

Wilt u als zorginstelling in Hollands Midden ook met GHOR oefenen neem dan contact op via: 071 – 207 30 00 of oto@ghorhm.nl.

 

 

 

Dit bericht was geplaatst inNieuws. Bookmark the en reacti. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.