Flat in Leiden ontruimd na koolmonoxidevergiftiging

In de nacht van 4 december 2017 is de flat aan de Valkenhorst in de Merenwijk geheel ontruimd na diverse koolmonoxide lekkages. De 1e ambulance heeft (via de meldkamer) advies gevraagd bij de Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) van GHOR Hollands Midden. Op basis van de meldingen heeft de OvDG één ambulance extra gevraagd om ter plaatse te gaan. Bij aankomst was de Brandweer klaar met meten en bleek op verschillende plekken in het flatgebouw hoge waarden gemeten te zijn. Alle 40 woningen zijn ontruimd en alle bewoners zijn gezien door de ambulancebemanning, voordat zij naar de tijdelijke opvang in de Kopermolen gingen. In totaal zijn 9 personen vervoerd naar het ziekenhuis, andere personen knapten op in de frisse buitenlucht.

Het plan was om alle bewoners diezelfde nacht weer terug te laten keren naar hun woning. De woningen werden gelucht en alle geisers werden gecontroleerd. De afgekeurde geisers werden direct afgesloten. Op de woningen waar de bewoners niet thuis waren is een pamflet met instructies in alle talen gehangen en de Moskee is ingelicht. De OvDG heeft 1 ambulance bij de flat en 1 ambulance bij de Kopermolen laten staan tot er geen klachten meer waren. De bewoners konden na een aantal uur weer terug naar de woning

Samenwerking
Er heeft een goede samenwerking plaatsgevonden tussen de OvDG, de meldkamer, de 2 ambulancebemaningen en de hulpdiensten. De OvDG heeft zijn plan voor de bestrijding van het incident kunnen maken op basis van de informatie van de 1e ambulance. Hij had daarmee een goed beeld van de situatie. “Dit was een Vughtwaardige inzet”, aldus de OvDG. “Tijdens de operationele oefendagen in Vught oefenen de verschillende hulpdiensten en meldkamer met elkaar. Dit heeft als resultaat dat je van elkaar weet waar je van bent en heb je elkaar leren kennen. Dat is tijdens een echt incident een groot voordeel”.

Dit bericht was geplaatst inhome, show on home and tagged . Bookmark the en reacti. Zowel reacties als trackbacks zijn gesloten.