Veiligheidsregio Hollands Midden organiseert operationele oefendagen in eigen regio

Dit jaar heeft Veiligheidsregio Hollands Midden de operationele oefendagen zelf en in de eigen regio georganiseerd. Medewerkers Opleiden, Trainen en Oefenen van GHOR hebben een actieve bijdrage geleverd in de voorbereiding: het organiseren van de oefendagen, ontwikkelen van scenario’s en tijdens de dagen als oefenleiding en tegenspel. 

Daniëlle Bonte, coördinator OTO: “Voorheen kozen we altijd een locatie in een oefencentrum, waarin we in korte tijd een groot aantal scenario’s konden oefenenWe zijn in Zweden, Engeland, Duitsland en in ons eigen land in Vught geweest. Voordeel van die locaties was dat alles aanwezig was om realistisch een groot aantal incidenten te kunnen oefenen. Dit jaar wilden we oefenen met locaties en scenario’s die in onze regio kunnen voorkomen. In 3 dagen tijd hebben de operationele functionarissen van het Commando Plaats Incident 10 incidenten met elkaar geoefend. 

Reis door de regio 
Trudy Elshout, coördinator OTOWe hebben een reis door de regio gemaakt en op verschillende locaties geoefend. We hebben bij Keukenhof het scenario slecht weer tijdens het evenement Castlefest geoefendDe dreigende dijkdoorbraak in Haastrecht. Bij Draka in Hillegom een brand met gevaarlijke stoffen. Een helikoptercrash in de Waterleidingduinen bij de Zilk. En om compleet te zijn een CO vergiftiging in het verzorgingshuis Berkhout in Lisse en een explosie bij scholengemeenschap Fioretti in Lisse. Wij zijn zeer blij dat deze bedrijven ons de mogelijkheid hebben geboden daar te oefenen.  

Deelnemers positief 
Voor GHOR neemt aan het CoPI de Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG) deel. Samen met de Officieren van brandweer, politie, gemeenten, communicatieadviseur, informatiemanagers, partners als Rijkswaterstaat, Waternet en Marechaussee en een leider CoPI zijn zij verantwoordelijk voor de incidentbestrijding ter plaatse. De deelnemers waren positief over deze manier van oefenen: “Goed om in de eigen regio met herkenbare locaties te oefenen, met goede afwisselende scenario’s”, aldus Jan Bosch, Officier van Dienst Geneeskundig.   

Van de oefenweek is een film gemaakt: Kijk de film. https://youtu.be/LeYcDHk64ng 

Nieuwsbrief

Share This