Oefening terrorismegevolgbestrijding op terrein LUMC

Op 7 november jl. hebben politie, brandweer, Regionale Ambulance Voorziening, LUMC, gemeente Leiden, Nederlands Rode Kruis en GHOR een scenario terrorismegevolgbestrijding geoefend op terrein van het LUMC. Doel was kennis opdoen van elkaars processen en samen oefenen met een scenario terrorismegevolgbestrijding.  

Veel hulpverleners en figuranten actief 
Aan de oefening is deelgenomen door ongeveer 200 hulpverleners en figuranten. Onder de figuranten was een groot aantal Lotus-slachtoffers, die door gegrimeerde verwondingen de oefening zo realistisch mogelijk hebben gemaakt. De politie was met diverse teams van specialisten aanwezig. Voor GHOR Hollands Midden hebben twee Officieren van Dienst geoefend. Een Officier van Dienst Geneeskundig heeft plaats in het Commando Plaats Incident, waar de hulpdiensten met elkaar de aanpak van het incident bespreken. De andere Officier van Dienst Geneeskundig heeft de hulpverlening in het veld gecoördineerd. In de oefening was een groot aantal slachtoffers, daardoor zijn bij dit scenario twee Officieren van Dienst Geneeskundig gealarmeerd. Dit wijkt af van incidenten met minder slachtoffers, waar standaard een Officier van Dienst Geneeskundig wordt gealarmeerd. Door het grote aantal slachtoffers is via de ambulancedienst ook ‘Grootschalige Bijzondere Bijstand’ ingezet. Professionals van het Nederlands Rode Kruis en ambulancedienst hebben een rol in het verzamelen, beoordelen en vervoersklaar maken van een groot aantal slachtoffers.  

Deelnemers zijn positief over het oefenen van een scenario terrorismegevolgbestrijding. In 2019 staat dit scenario weer in de planning.  

 

Nieuwsbrief

Share This